Maak je keuze

Wil je starten met ondernemen door een bedrijf over te nemen?

Vergroot jouw kansen en treed toe tot ons netwerk, bel  0314-369115

Welke toegevoegde waarde biedt Stolwijk vanWijk bij aankoop van een bedrijf?

 • Gefocust zoekprofiel

  Een belangrijke voorwaarde voor een effectief zoektraject en een succesvolle MBI-transactie is dat je de markt benadert met een gefocust zoekprofiel. Een zoekprofiel dat optimaal aansluit op jouw ervaring en toegevoegde waarde

 • Groot netwerk

  Wij brengen jou graag in contact met ondernemers die een opvolger zoeken of op zoek zijn naar een sterke compagnon om samen het bedrijf naar een volgende fase te brengen

 • Een goed begeleide start

  Wij kunnen jou, zowel op de achtergrond als op de voorgrond, begeleiden bij een goede start en de vervolgstappen in het proces

Onze specialist(en)

< meer vragen en antwoorden over ‘bedrijf aankopen’

Ik wil zelfstandig ondernemer worden door een bedrijf te kopen of mij in te kopen (MBI)

Het ondernemerschap lonkt voor velen. Een goede start is het halve werk, ook wanneer jij ondernemer wordt door een (gefaseerde) overname of een management buy in. Goede begeleiding door Stolwijk vanWijk helpt jou deze goede start van jouw ondernemerschap te realiseren.

Waar ook in het land en ongeacht de branche, begeleiden wij jou bij jouw management buy in / overname van een kleine, middelgrote en grote MKB onderneming. Van oriëntatie tot het zetten van de handtekening en daarna. In grote lijnen helpen wij jou bij:

 • het opstellen van een gefocust zoekprofiel
 • het vinden van de juiste kandidaat
 • het gehele verdere (aankoop)proces, waaronder waardering, bieding, intentieovereenkomst, due diligence, koopovereenkomst
 • het verkrijgen van een financiering

Voorbereiding

Een belangrijke voorwaarde voor een effectief zoektraject en een succesvolle MBI-transactie is, dat jij de markt benadert met een gefocust zoekprofiel. Een zoekprofiel dat optimaal aansluit op jouw ervaring en toegevoegde waarde. Die focus is ten eerste belangrijk voor jezelf, maar uiteraard ook voor alle andere partijen die in jouw overnameproces worden betrokken.

Het is raadzaam heel goed te weten aan welke criteria het bedrijf, dat je wilt overnemen, zou moeten voldoen. Doordat je een duidelijk beeld hebt van het gewenste bedrijf en een visie op jouw rol daarin, ben je in staat gericht te zoeken, andere partijen (zoals de DGA en de bank) te overtuigen en weloverwogen keuzes te maken.

We stellen samen een zoekprofiel op waardoor:

 • jij voldoende breed kunt zoeken
 • jij keuzes kunt maken tussen de door ons aangereikte bedrijven
 • DGA’s zich in jouw criteria herkennen
 • jij je duidelijk onderscheidt van andere MBI-ers in de markt

Hoe vind ik een bedrijf dat ik geheel, gedeeltelijk of gefaseerd over wil nemen?

Welkom in ons netwerk. Wij brengen jou graag in contact met ondernemers die een opvolger zoeken of op zoek zijn naar een sterke compagnon om samen het bedrijf naar een volgende fase te brengen. Wij kunnen je direct voorstellen aan ondernemers of samen op zoek gaan naar een bedrijf dat bij jou past. Voorwaarde is uiteraard wel dat jij er ook klaar voor bent om gesprekken aan te gaan.

Omdat goede ondernemers een bedrijfsopvolging zien als een proces, in plaats van een gebeurtenis. En dit vaak jarenlang vooruit (fiscaal) plannen, zijn wij bij veel bedrijven al vroeg in het proces betrokken. Binnen ons netwerk weten wij precies welk bedrijf welk type ondernemer nodig heeft. Vergroot jouw kansen op een succesvolle MBI en sluit je aan bij ons brede netwerk.

Het (in)koopproces

De stappen die gezet worden tijdens een MBI proces zijn vergelijkbaar met een regulier aankoopproces (fusie/overname van een bedrijf door een ander bedrijf). Bekijk hier het gehele proces.

Afronding en daarna

Jouw management buy in en daarmee ook het succes van jou als ondernemer, begint pas echt nadat de handtekeningen bij de notaris zijn gezet. Dit is een moment waarop veel zaken samenkomen. Alles is nieuw: het bedrijf, de medewerkers, de klanten, de specifieke markt, de bank (aflossing) en jouw rol als ondernemer. Het vergt de nodige skills om in deze hectische startperiode focus te houden op datgene waar het nu echt om gaat.

In veel gevallen sta je er nu ‘alleen’ voor. De oud-eigenaar heeft waarschijnlijk afscheid genomen en jouw ‘nieuwe’ medewerkers zijn toch op een andere manier betrokken dan jij als eigenaar/ aandeelhouder. Wij kunnen jou, zowel op de achtergrond als op de voorgrond, begeleiden bij een goede start en de vervolgstappen in het proces.

Onze betrokkenheid op de achtergrond kan bestaan uit:

 • klankbord/adviserende rol
 • coaching en sturing vanuit financiële parameters
 • bij geleidelijke overname: coaching van koper en verkoper in hun samenwerking

welke stappen kun je ondernemen in het aankoopproces? >

Referenties