Maak je keuze

Terugblik 2016 en vooruitblik 2017

15 feb 2017 Overname

Het jaar 2016 ligt al weer achter ons en 2017 staat al weer stevig in de steigers.
Ook de Nederlandse economie staat stevig in de steigers.  Wij verwachten dat de economie zal blijven groeien. De woningmarkt is op basis van de lage rente een goede stimulans voor het vertrouwen van consumenten waardoor de bestedingen toenemen. De positieve ontwikkelingen heeft ook Stolwijk van Wijk BV geen windeieren gelegd. De hoeveel opdrachten neemt voortdurend toe. Enkele voorbeelden van recente afgesloten opdrachten memoreren we gaarne.

A Foeth BV

Eind vorig jaar hebben we een grote bijdrage geleverd aan de verkoop van A Foeth BV in Barneveld aan de Blaricumse Investeringsmaatschappij Intersaction.

Stolwijk van Wijk BV trad op als adviseur van de beide verkopende DGA’s. Wij hebben niet alleen de koper aangedragen maar hebben ook alle onderhandelingen gevoerd m.b.t. de koopsom en dealstructuur. Daarnaast waren we intensief betrokken bij de contract afwikkeling.

Foeth BV is in Europa de grootste handelsonderneming in gebruikte machines voor de petrochemie, farmacie en voedingsindustire. Met hun unieke marktpositie weet men telkens goede resultaten te behalen.

Sociale Werkplaats Presikhaaf

Recent was Stolwijk van Wijk BV betrokken bij de mogelijke verkoop van de activiteiten van Sociale Werkplaats Presikhaaf in Arnhem. Wij traden in dat proces op als Hoofdonderhandelaar binnen een team van 6 personen.

In verband met het publieke karakter hebben we verslag gedaan aan de achterliggende bestuursleden waarbij uiteraard ook de pers aanwezig was. Uitkomst van dit proces was om de verkoop niet door te zetten, dit werd unaniem door het bestuur van Presikhaaf aanvaard.

Lareka BV

Kort geleden hebben we met succes de verkoop van de tabaksactiviteiten van Lareka BV te Valkenswaard aan het grote familieconcern ITM te Kampen begeleid. We waren intensief betrokken bij de onderhandelingen omtrent de koopsom , de dealstructuur en de contracten. Stolwijk van Wijk Bv is ook betrokken bij de strategie van Lareka BV die thans met name nog actief is in de zoetwarensector. Zij ontwikkelt en produceert verpakkingsmachines voor die sector.

Sustainder

In de eerste weken van februari 2017 hebben we onze vaste client Chezz Partners BV, een Brabantse investeringsmaatschappij in de technische sector, geadviseerd bij de opzet van de nieuwe onderneming Sustainder BV in Emmen.

Sustainder ontwikkelt en produceert zeer innovatieve en intelligente verlichting voor openbare ruimte. Bij dergelijke verlichting speelt energiebesparing en veiligheid een grote rol.  Maar ook kunnen de armaturen gebruikt worden voor communicatie doeleinden.  Sustainder is gevestigd in het voormalige Philips Emmen pand.  Wij waren in 2016 betrokken bij de onderhandelingen met Philips en dit jaar bij de onderhandelingen met mede aandeelhouder en investeringsmaatschappij NOM.  Stolwijk van Wijk BV speelde een grote rol in het uitonderhandelen en opstellen van de overeenkomsten tussen alle aandeelhouders.

In januari hebben wij met succes een grote bijdrage geleverd bij het tot stand brengen van een LOI ten aanzien van de aankoop door onze cliënt in de betonsector van een producent van betonproducten. Wij waren leidend in de onderhandelingen omtrent koopsom, dealstructuur en contractvorming.

Op dit moment zijn we onder andere betrokken bij de verkoop van een tweetal zeer rendabele bedrijven in marktniches aan kopers uit Frankrijk, Engeland en VS. Zoals vorig jaar gemeld neemt de hoeveelheid cross border transacties fors toe. Advisering bij dergelijke trajecten vergt veel ervaring en geeft een andere dynamiek.

Daarnaast zijn er diverse lopende opdrachten in de bouwsector. De sterk stijgende resultaten bieden thans goed kansen.

Familiebedrijven

Hoewel overdracht van ondernemingen binnen de familie afgelopen decennia steeds minder voorkomt (er zijn nu eenmaal  minder kinderen in een gezin en jonge mensen kiezen bewuster voor hun eigen wensen) is Stolwijk van Wijk BV nog steeds regelmatig betrokken bij dergelijke processen. De tientallen jaren ervaring van onze adviseurs in het DGA landschap is noodzakelijk om de emotionele kant van dergelijke overdrachten goed te managen.

Ook na overdracht van een onderneming van vader op zoon is er met regelmaat nazorg noodzakelijk. Het komt regelmatig voor dat er ook na de overdracht spanningen ontstaan omdat dikwijls de ontvlechting niet volledig is. Financiering door vader, verhuur van bedrijfspanden door vader maar ook de doorlopende aanwezigheid van vader kan tot spanningen zorgen.

Een heel fraai en succesvol voorbeeld van een bedrijfsopvolging binnen de familie is de overdracht van Vijfhart groep in Velp waarbij zoon Bastiaan de vlag van vader heeft overgenomen.

Vijfhart is een toonaangevende speler in de IT opleidingsmarkt.  Wij waren betrokken bij het onderhandelingsproces tussen vader een zoon. Daarnaast waren we intensief betrokken bij het opstellen van een financieringsmemorandum, de selectie van de financierende bank, de overnamestructuur en bij de contractuele afwikkeling. De overdracht binnen een familie verkrijgt altijd extra aandacht van de belastingdienst. Wij waren betrokken bij het gebruikelijke afstemmen van de koopsom aandelen met de belastingdienst.

Bij trajecten waarbij een directeur aandeelhouder zijn bedrijf verkoopt zijn we met regelmaat de counterpartner van de DGA voor het onderhandelingsteam dat bij grotere transacties doorgaans gevormd wordt. Die rol zorgt voor een stuk objectivering van zaken, die zich in een onderhandelingsproces onvermijdelijk voordoen,  waardoor emoties niet de overhand krijgen. Zonder daarbij die emoties uit het oog te verliezen. In de afronding van een verkooptraject kan dan voldoende tegenwicht worden geboden om onder druk te snel tot resultaten te willen komen.

Meer weten?

Wilt u weten wat Stolwijk van Wijk voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op via:

E j.v.wijk@stolwijkvanwijk.nl
T +31 6 12438300


Delen via Social Media