Maak je keuze

Terugblik 2017 en vooruitblik 2018

11 apr 2018

2017 was voor bijna alle bedrijven in Nederland een goed jaar met behoorlijke groei. De arbeidsmarkt is gespannen en bedrijven moeten regelmatig ‘nee’ verkopen. Voor ons was het afgelopen jaar niet anders. Gelukkig zijn een aantal grote transacties inmiddels afgewerkt en kunnen we de opdrachtenstroom weer goed aan.

Veel aandeelhouders waren in de afgelopen jaren niet in staat hun bedrijf te verkopen omdat de cijfers er niet naar waren of omdat kopers uitbleven. Deze situatie is nu volledig gekanteld en de vooruitzichten zijn erg goed. Banken financieren weer graag én scherp. En er zijn vele kopers, waaronder ook investeringsmaatschappijen.

 

Succesvolle trajecten

De markt waarin wij ons begeven ontwikkelt zich uitstekend. Ook in 2017 is het aantal transacties wederom gegroeid. Een greep uit de lange lijst:

Bij bandengroothandel Tyre partners in Breda waren wij betrokken bij de uitkoop van een “stille “aandeelhouder. Prijszetting, financiering en contractvorming waren de speerpunten.

De verkoop van Bouten Nederland BV in Nijmegen aan Geotron BV/K3  te Tiel betrof een complexe overname, die in goede harmonie verliep. Wij waren betrokken bij de informatievoorziening, de koopsomonderhandeling, dealstructuur en contractvorming. De bundeling van krachten gaat gepaard met vele strategische voordelen. De combinatie Bouten Geotron BV is een vooraanstaand Europees opererend grondboorbedijf in de milieu- en geotechnische sector.

Wij waren betrokken bij de fusie van Heilbron Assuranties met FS2D, beiden groot in de wereld van assurantietussenpersonen. De onderhandelingen, contractuele afwikkeling en het due diligence proces werden door ons begeleid.

Vijfhart IT opleidingen in Velp groeit autonoom al jaren zeer sterk, maar de groei is verder versneld onder leiding van ambitieuze directeur Bastiaan Jansen. Er lopen meerdere acquisitietrajecten. De eerste gerealiseerde overname is die van AT Computing in Nijmegen. Met AT wordt Vijfhart ook in andere martktsegmenten een speler van betekenis. Ook deze strategische overname vond plaats in zeer goede harmonie.

Snijtech Groep in Joure heeft een stille buitenlandse mede aandeelhouder vervangen door een actieve Nederlandse strategische partij. Met die partij zal Snijtech verder kunnen groeien in het buitenland, via gezamenlijke projecten. Snijtech betreft een zeer moderne, goed gemanagede organisatie en geldt als één van de grotere Nederlandse spelers in de branche.

Afgelopen jaren waren we ook weer actief in de betonsector. De Lek Beton kocht haar ‘buurman’ De Boer Beton. We waren betrokken bij de prijsonderhandelingen, dealstructurering en contractvorming.

De Lek is actief in de betonmortelindustrie en was toeleverancier van De Boer Beton. Na de overname is De Lek ook actief in prefab beton elementen.

Wij zijn betrokken bij grote, maar ook kleinere transacties. Wij werken daarbij op zeer efficiënte wijze, mede dankzij onze brede financiële, juridische en fiscale kennis in combinatie met onderhandelingsvaardigheden. Een mooi voorbeeld hiervan is de uitkoop van mede aandeelhouders door de directie van Lodge Holidays. Wij begeleidden de prijsvorming en contractafwikkeling.

Recent waren wij wederom betrokken bij een grote cross border transactie. Wij traden op als adviseur van QS Nederland BV bij de verkoop van de aandelen aan Bunzl ltd in Engeland. Quality Services biedt duurzame oplossingen op maat als het gaat om hygiëne van sanitaire voorzieningen, keukens en vloeren. We waren betrokken bij de informatievoorziening, prijsonderhandelingen, dealstructurering en contractvorming. Eerder begeleidden wij al de verkoop van een ander middelgroot bedrijf aan Bunzl, hetgeen uiteraard onze rol in dit laatste proces ten goede kwam.

Er was ook in 2017 sprake van een aantal opdrachten voor het waarderen van aandelen. Eén ervan betrof een grote adviesorganisatie in Midden-Nederland, gericht op de uitkoop van een minderheidsaandeelhouder.

Er zijn ook een aantal transacties geweest waarbij wij de overgang naar een volgende generatie, dan wel naar het zittend management begeleidden. Een hele dankbare taak, waar naast prijsvorming en contractafwikkeling, geheel andere aspecten aan de orde komen. Daarbij valt te denken aan de emoties die bij de overdracht van familiebedrijven in vele vormen naar voren komen. Maar ook afspraken over (al dan niet geleidelijke) overdracht van zeggenschap. En in hoeverre de betrokkenheid als verkoper bij de financiering gewenst en/of noodzakelijk is, etc.

Wij wisten vanuit ons netwerk weer diverse kopers / managers aan bedrijven te koppelen. Zo hebben wij een MBI kandidaat in contact gebracht met onze cliënt Chezz Partners. Dit heeft geleid tot  een buy-in bij Persafe BV in Brabant.

 

Ervaring

Verkopen van een bedrijf gaat meestal in goede harmonie maar soms zijn er ook veel spanningen.

Het is van belang dat de betrokken adviseurs voldoende ervaring hebben, omdat door onkunde en onzekerheid grote vertragingen en irritaties kunnen ontstaan. Opdrachtgevers doen er goed aan te checken of adviseurs daadwerkelijk voldoende ervaring hebben.

 

Vooruitzicht 2018

Inmiddels is 2018 in volle gang. We hebben meerdere opdrachten in de portefeuille, in diverse branches zoals adviesbedrijven, kozijnen, fieldmarketing, zonne-energie, winkelinrichting, bakkerijen, opleidingsbedrijven , verspanende bedrijven , webshops etcetera  . Een mooi vooruitzicht!


Delen via Social Media